Mini koszyk

Close

Brak produktów w koszyku.

Organizacja kuchni czyli 6 prostych kroków aby gotowanie stało się przyjemnością
Dodane przez:
13 czerwca 2020

Organizacja kuchni – od czego zacząć?

 

Tak jak każdy dzień rozpoczynamy od śniadania oraz kawy, tak każde większe porządki powinniśmy rozpocząć od ich zaplanowania, aby wszystko zrobić dokładnie i niczego nie pominąć.

Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w naszych domach. To tam przygotowujemy wszystkie posiłki, nie tylko dla samych siebie, ale również dla najbliższych. Codziennie staramy się przyrządzić wszystko na tip top.

Organizacja kuchni jest ważna właśnie ze względu na to. W szafkach, na półkach oraz w lodówce magazynujemy sporą ilość jedzenia, które powinno być przechowywane w czystym miejscu. Nikt z nas nie chce się zatruć od przeterminowanego jedzenia.

Oprócz produktów spożywczych w naszej kuchni znajdują się także naczynia i sprzęty, niezbędne w gotowaniu. Na ich organizację również należy zwrócić szczególną uwagę.

Stąd nasuwa się pytanie: jak zorganizować przestrzeń w kuchni i zadbać o jej porządek? W tym artykule pomożemy Ci, krok po kroku, zorganizować swoją kuchnie, tak aby praca w niej stała się przyjemna.

 

 

Wyznacz strefy swojej kuchni

  1. Strefa mokra – czyli, najprościej mówiąc strefa do zmywania. Tutaj będzie znajdować się zlew oraz zmywarka. Ważne, żeby były one dosyć blisko siebie, aby wkładanie nam brudnych naczyń ze zlewu do zmywarki nie zajmowało sporo czasu.
  2. Strefa sucha – czyli strefa do przechowywania żywności. Jest to lodówka wraz ze wszystkimi szufladami, półkami oraz blatem. Bliskość lodówki i poszczególnych szafek znacznie ułatwia np. rozpakowywanie zakupów.
  3. Strefa do gotowania i pieczenia – kuchenka, piekarnik, mikrofala i wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowywania posiłków, jak na przykład garnki i patelnie.
  4. Strefa przygotowywania (blat) – powinien być on duży i przestronny, tak aby wszystkie potrzebne nam w danym monecie składniki się zmieściły. Jednak najważniejsze, aby był on czysty, a okruszki z poprzedniego posiłku nie znalazły się na naszych talerzach.

 

Organizację kuchni zacznij od lodówki

Lodówka, mimo że często przez nas otwierana to, niestety, zdecydowanie rzadziej sprzątana. Często wydaje nam się, że skoro nie dostaje się do niej kurz to nie jest to koniecznością. Jest to błąd. Resztki jedzenia bądź okruszki, które leżą na półkach w lodówce mogą sprawiać, że będzie wydobywać się z niej brzydki zapach.

Jak posprzątać lodówkę? Wyciągnij produkty z jednej półki, a następnie ją przetrzyj. Użyj do tego ścierki, specjalnego preparatu do czyszczenia lodówek, lub wody z dodatkiem detergentu.

Pamiętaj, żeby sprawdzić daty przydatności wszystkich produktów.

Powtarzaj te czynność, aż wyczyścisz całą lodówkę. Nie zajmie Ci to więcej niż 15 minut, a efekty będą oszałamiające.

Aby zachować ten porządek na dłużej z pewnością przydadzą Ci się organizery do lodówki. Z ich pomocą wygospodarujesz całą powierzchnię, nawet tej małej, lodówki. Organizer można rozłożyć do większego rozmiaru, dzięki niemu małym budżetem dorobisz sobie kolejną półkę.

 

Nie zapomnij także o regularnym rozmrażaniu lodówki – to ważny element zorganizowanej kuchni

Rozmrażanie lodówki powinno odbywać się raz na około dwa, trzy miesiące. Jest to niezbędny element, jeśli chcemy, żeby sprzęt służył nam przez długie lata. Zamrożona na kość chłodziarka będzie pobierać dużo więcej prądu niż zazwyczaj, a nadmiar lodu znacznie ograniczy miejsce do przechowywania. Jak poprawnie rozmrozić lodówkę?

Wszystko co masz w lodówce – włącznie z pułkami i szafkami – wyciągnij i zanieś do bezpiecznego miejsca, aby produkty się nie zepsuły. Odłącz chłodziarkę z prądu. Do wiaderka nalej ciepłej wody z detergentem, kiedy lodówka się rozmrozi starannie ją umyj. Pamiętaj też o wyciągniętych wcześniej szafkach. Koniecznie je osusz, zanim włożysz je z powrotem.

Drzwi lodówki muszą być otwarte cały czas, aż do momentu całkowitego wyschnięcia jej w środku.

Czy jesteśmy skazani na ciągłe rozmrażanie naszych lodówek? Na szczęście, nie!

Technologia sprawiła, że raz na zawsze możemy zapomnieć o rozmrażaniu swoich chłodziarek. Przemyśl opcję lodówki No Frost, która została zaprojektowana tak, że nie trzeba jej rozmrażać, przez co dbanie o nią staje się o niebo prostsze.

 

Jak sprzątać kuchnie?

 

Jakich detergentów użyć do sprzątania kuchni?

Organizacja kuchni nie byłaby możliwa, gdyby niespecjalnie do tego przeznaczone środki czystości. Oprócz podstawowych rzeczy takich jak: gąbeczki, ścierki czy płyn do mycia naczyń, powinniśmy zaopatrzyć się w detergenty, które pomogą nam w sprzątaniu.

Nie musisz martwić się o dostępność takich środków, ponieważ kupisz je w każdym sklepie. Ale jakie środki są najlepsze? Każda marka oferuje nam przeróżne detergenty. Poza ceną różnią się one składem oraz działaniem. Tu znajdziecie ranking tych najlepszych środków do czyszczenia.

Pamiętaj, że detergenty nie są niezbędne do organizacji kuchni. Niewiele osób wie, że samemu w domu również można stworzyć swój własny preparat do czyszczenia. Jak go zrobić?

Potrzebne Ci będą:

  • 200 ml wody destylowanej, przegotowanej lub przefiltrowanej,
  • 100 ml octu,
  • 100 ml alkoholu (np. spirytusu),
  • 5-10 kropli ulubionego olejku eterycznego,
  • pusta i czysta butelka ze spryskiwaczem,
  • lejek

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki połącz ze sobą (możesz to zrobić już bezpośrednio w butelce), a następnie za pomocą lejka przelej płyn do butelki. Wstrząśnij mocno kilka razy tak, aby składniki dokładnie się ze sobą wymieszały. Gotowe!

 

Organizacja kuchni to także czyszczenie piekarnika

Bardzo często wydaje nam się, że czyszczenie piekarnika jest zbyt trudne lub długotrwałe, aby poświęcić mu czas minimum(!) raz w miesiącu. Jednak czy to na pewno prawda? Nie, to nieprawda, a my dzisiaj obalimy wam ten mit.

Zorganizowana kuchnia, bez czystego piekarnika nie jest kuchnią zorganizowaną. W takim razie jak szybko, łatwo, a przede wszystkim skutecznie wyczyścić piekarnik?

Użyj do tego specjalnego środka lub tego z naszego przepisu i gąbeczki. Dokładnie spryskaj zabrudzone miejsca, jeśli nie chcesz się naszorować, zostaw miksturę na jakiś czas i wtedy, najlepiej wilgotna gąbką, wyczyść piekarnik usuwając z tego tłuszcz oraz zaschnięte resztki.

Nie zapomnij o blaszkach do ciast, rusztach i innych rzeczach pomocnych w pieczeniu. One też powinny być nieskazitelnie czyste, ponieważ mają one bezpośredni kontakt z pożywieniem.

 

Co jeśli domowe sposoby na czyszczenie piekarnika nie dają rady?

Z pomocą przychodzą specjalne pianki do czyszczenia, które w swoim składzie zawierają bardzo silne związki, które bez problemu poradzą sobie z każdym brudem.

Spryskaj pianką cały piekarnik i odczekaj czas zalecany przez producenta na produkcie. Następnie wilgotną ściereczką dokładnie zmyj piankę.

 

 

Organizacja szafek w kuchni

Organizacja szafek w kuchni jest bardzo podobna do sprzątania każdego innego pomieszczenia w naszym domu. Przygotuj wodę z odrobiną płynu oraz ścierkę, nic więcej nie jest Ci potrzebne.

Wyciągnij wszystko z pierwszej szafki i połóż na blacie, a następnie dokładnie przetrzyj półkę. Ponownie sprawdź daty przydatności wszystkich produktów.

Wkładając wszystko z powrotem, zrób to starannie. Nie wrzucaj wszystkiego byle jak. Pamiętaj, że jeśli zrobisz coś porządnie za pierwszym razem, kolejna organizacja kuchni będzie szybsza i przyjemniejsza.

Organizacja szafek w kuchni to również poukładanie przypraw, makaronów itp. Niezbędne w tym są pojemniczki szklane jak i plastikowe. Poukładaj wszystkie przyprawy w jednym miejscu – najlepiej w podłużnym, niezamykanym pojemniku, aby wygodnie i szybko się je wyciągało.

Makarony oraz inną sypką żywność przesyp do zamykanych, plastikowych pojemników. Dzięki temu kilka rodzajów tego samego produktu, będzie teraz w jednym miejscu.

Szklanki podziel na dwie półki. Na jednej te na gorące napoje, czyli kubki, grubsze szklanki, a na drugiej te cienkie szklanki do zimnych napojów i drinków. Zaoszczędzisz dzięki temu czas, a wnętrze Twoich szafek będzie zniewalające.

 

Szafki kuchenne typu cargo znacznie ułatwią sprawę

Czym są szafki cargo, chyba nie trzeba tłumaczyć, ale dlaczego są one takie przydatne i przede wszystkim w czym są lepsze od prostych szafek?

Dzięki szafkom cargo dostęp do produktów stanie się o wiele prostszy. Wystarczy ją wysunąć, aby mieć dostęp do wszystkich produktów. Nie trzeba się schylać ani stawać na blacie, żeby dosięgnąć ryż na końcu szuflady.

Czyszczenie szafek cargo również jest o wiele prostsze. W przypadku klasycznej szuflady ciężko nam doczyścić wszystkie jej zakamarki. W nowoczesnych szafkach cargo nie ma tego problemu. Z nimi organizacja kuchni staje się przyjemniejsza.

 

Organizacja kuchni – od czego zacząć?

 

Organizery na sztućce do szuflady

Organizacja kuchni nie byłaby organizacją, gdyby nie organizery na sztućce do szuflady.  To dzięki nim wszystkie twoje łyżki, widelce, noże oraz inne produkty będą na swoim miejscu.

Dzięki organizerom, sztućce nie będą mieszać się ze sobą. Zapobiegnie to pojawianiu się bałaganu w szufladzie.

Jak dobrać idealny organizer na sztućce do szuflady? Zmierz szufladę, w której znajdować będą się sztućce. Na Internecie możesz sprawdzić, jakie sklepy oferują dokładnie takie wymiary. Jeśli nie znajdziesz odpowiedniego rozmiaru, nie przejmuj się tym. Kup większy i obetnij do upragnionej wersji, lub kup mniejszy i dokup małe pojemniczki, które zakryją pustą przestrzeń.

 

Organizacja w kuchni a blat

Czy zorganizowana kuchnia wyklucza nam trzymanie rzeczy na blacie? Oczywiście, że nie. Wręcz przeciwnie. Na blacie kuchennym powinny znajdować się te produkty, których najczęściej używamy. Co najlepiej, aby cały czas było na blacie?

Oprócz podstawowych rzeczy takich jak: ekspres do kawy, czajnik elektryczny czy mikrofalówka mogą się znajdować się tam rzeczy codziennej potrzeby, takie jak: dozownik do octu, oliwy lub maggi. Oprócz tego w wielu kuchniach są to również słoiczki z przyprawami, solniczka i pieprzniczka.

Organizacja kuchni to nie tylko schludny wygląd, a przede wszystkim jej funkcjonalność. Jeśli czegoś używamy naprawdę często, bez sensu jest to chować do szuflady. Przez takie podejście tracimy tylko czas, na szukanie danej rzeczy.

Jeśli masz część blatu, z której nie korzystasz, bo jest na przykład za mała, postaw tam ozdobne słoiki z mąką, cukrem czy bułką tartą.

Masz w kuchni okno z dość sporym parapetem? Postaw na nim świeże zioła, takie jak: bazylię, kolendrę, miętę czy natkę pietruszki. Doda to uroku do pomieszczenia, a do Twoich potraw smaku.

4.6/5 - (14 votes)

One Comment

  1. Kasia

    Świetny artykuł…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top